Organizacija ispaše konja: Kako osigurati zdravlje konja i održivo upravljanje pašnjacima
- Animalogic Cooperative
- 26. kol
- 3 min čitanja
Prehrana konja postaje sve raznolikija, a proizvođači razvijaju nove koncentrate i dodatke. No, postoji nešto što priroda čini savršeno: sočna zelena trava. Svi potrebni proteini, vitamini i minerali nalaze se doslovno pod nogama! U kombinaciji sa svježim zrakom i kretanjem, ispaša je formula zdravlja za vašeg konja. Međutim, organizacija ispaše konja zahtijeva pažljivo planiranje.

Pomozite prirodi da vam pomogne
Prirodni pašnjaci mogu se činiti idealnim rješenjem, ali to ne znači samo uzimati, a ništa ne davati zauzvrat. Rezultat je predvidljiv: pašnjak će se brzo iscrpiti. Uspješna organizacija ispaše konja temelji se na održivom pristupu. To uključuje proračun površine, rotaciju parcela i njegu travnjaka.
Pašnjak po proračunu
Početak je u ispravnom proračunu površine. Jedinice poput "veliko" ili "ima mjesta za sve" nisu prihvatljive. Minimalna površina koja osigurava udobnost konjima i normalan opstanak pašnjaku je 1,5-2,0 hektara po kobili s prislom. Najučinkovitiji način organizacija ispaše konja je zavojni sustav (rotacijska ispaša). Pašnjak se dijeli na ograđene parcele (zavoje). Konji se premještaju na sljedeću parcelu nakon što potroše travu na prethodnoj.
Važno je znati da konj pojede samo 50-65% trave. Nakon konja, na istu parcelu mogu se pustiti goveda, a u nekim zemljama se čak i zajedno pasu. Preporuča se zatim pokositi ostatak trave i primijeniti gnojivo. Osim prirodnog gnojiva, pogotovo kravljeg, može se koristiti i dušično. Važno je očistiti parcelu od konjskog balega nakon ispaše, jer konji neće pasti tamo gdje osjete miris vlastitog otpada. Navodnjavanje je od vitalne važnosti, posebno u toplijim dijelovima Hrvatske. Travu je najbolje zalijevati ujutro i navečer.
Proljeće, ljeto, jesen, zima... Opet proljeće
Posebnu pozornost treba posvetiti prvim danima ispaše nakon zime. I trava i konji trebaju se ojačati. Trava se još ne može brzo oporaviti, a konji nisu naviknuti na velike količine zelene mase. U hrvatskim uvjetima, ispaša obično počinje sredinom ili krajem travnja. Prvih dana vrijeme na paši treba ograničiti na 2-3 sata dnevno, kombinirajući travu sa sijenom. Vrijeme se postupno povećava. Izvanredna organizacija ispaše konja uključuje i redovitu dehelmintizaciju (otpravljanje crva) konja prije izlaska na pašnjak, kako bi se spriječila zaraza.
Sve u zaklon!
Za udobnost konja potrebno je osigurati zaklon. Drveće u ispasi pruža hladovinu, ali ga treba zaštititi ogradom kako ga konji ne bi oštetili. Idealno je imati i jednostavan nadstrešnik ili štalicu u sredini pašnjaka gdje se konji mogu skloniti od kiše ili vrućine, a također im se može davati i koncentrirana hrana. Kvalitetna organizacija ispaše konja uključuje i ovakve objekte za zaštitu.
Bez vode – ni tamo ni amo
Voda na pašnjaku je od vitalne važnosti. Najbolje je osigurati automatske pojilice priključene na vodovod, kako biste bili sigurni u kvalitetu i dostupnost vode. Odrasli konj popije 50-60 litara vode dnevno, a mladunčad 30-40 litara. Ako se koristi prirodni izvor vode poput rijeke ili potoka, nužno je provjeriti kvalitetu vode analizom. Mjesta za pojilište moraju imati siguran pristup.
Momci desno, cure lijevo
Kako bi se minimizirale sukobne situacije, konje treba grupirati prema veličini, dobi, spolu i karakteru. Odbijena ždrebad i godišnjaci pasu se odvojeno. Apsolutno je nužno ne držati nekastrirane pastuhe zajedno na istom pašnjaku. Kobile se, međutim, uglavnom dobro slažu u svim dobnim skupinama.
Organizacija ispaše konja postaje logična i jasna kada shvatite da se radi o dugoročnom ulaganju. Ako istinski želite da vaš pašnjak dugo ostane zelen i produktivan, a vaši konji zdravi i snažni, to je moguće postići pravilnim planiranjem i upravljanjem.